26 Temmuz 2013 Cuma

1087/DOSTLUK ÜZERİNE SERENAT!


                TC.

OSMAN TÜRKOĞUZ


İzmir,25 Temmuz 2013


                         DOSTLUK ÜZERİNE SERENAT!

                            “Eski alay komutanım, şimdi de DOSTUM olan OSMAN TÜRKOĞUZ’UN ameliyat öncesinde ve sonrasında yanında idim. Gece de refakatçi olarak kaldım”Ahmet Avcı, 24 Temmuz 2013.

         DOST kelimesini duyduğumda; otomatik olarak, aklıma olumlu ve de olumsuz olaylar ve kişiler gelir.Öncelikle şu çok kullanılan ve hayatta daha çok kötü örnekleri olan sözün sözlük anlamına bakalım:

         DOST: i.ve S.Farsça DÛST:Sevilen,güvenilen,yakın arkadaş,gönüldaş,iyi görüşülen kimse,Düşman karşıtı.3/erkek ve kadının evlilik dışı ilişki kurduğu kimse.4/Bazı hayvanların sahibine  gösterdiği sevgi için kullanılır.5/Bir şeye düşkün olan,aşırı ilgi duyan kimse.Dostlar şehit,biz gazi,TDK.Türkçe sözlük,S.399/400.Dostun dostuna yaptığını düşman düşmanına yapmaz:Ostüzü.Türkiye Cumhuriyetinin tüm erklerinin sahibi ve bir gün önce söylediklerinin bir gün sonra tam tersini söyleyen ve yaptırtan Sayın Recep Tayyip Erdoğanımız.”Kardeşim ve en yakın Dostum Ekselans Beşar Esad”Beşer Eset mutlaka bir kaç hafta içinde gitmelidir!”Aynı söylemler giden Arap yöneticileri için de söylenmişti.Bay Recep Tayyip Erdoğan gibi dostun varsa düşmanına gerek yoktur.Bakınız Eski dostlarına yaptıklarına.O,korktuklarına ve emir kulu olduklarına dostum der!Böyle dostluklara SÜRET DOSTLUK DENİR.”Yosun tutmuş taşlar gibi/Uçup giden kuşlar gibi/Eski destler,eski dostlar!”Ünlü bir şarkı.”Dost elinden yüreğim yaralıdır”Ertuğrul Günay’ın ve Başsavcımız Recep Tayyip Erdoğanımızın Baş yardımcısı Menkup Latif  Şener.

              Dost ve Dostluk üzerine üretilen söylemler, yaşanmışlardan çıkartılmıştır.”İki dost devlet gibi!”Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Dış İşleri Komiseri Molotof Berlin’e gelerek Almanya-Sovyetler Birliği dostluk Antlaşmasını imzaladı!” “Türkiye-Sovyetler Birliği dostluk antlaşması Yirmi beş yıl daha uzatıldı!””Adam zengin olduktan sonra iki çocuk anası gül gibi karısının üstüne bir de dost tutmuş!””Dostu ile bir olarak bir yıllık eşini öldürmüş,cinayet suçunu da dostunun üstüne atmış!”

               DOSTLUK: Hiçbir çıkara dayanmadan; eylemleri ve davranışları bir olan, iki ayrı kişiliğin hayata bakışları ve olayları yorumlaması benzer özellikler taşıyan duygu ve aklı bağlılığıdır. Bu konuda aklımda iki önemli örnek vardır:

               Senelerce önce dostluğa örnek olarak okuma kitaplarında iki Gencin öyküsü anlatılırdı: Olay milattan çok önceleri Siraküze şehrinde geçmiş. Siraküze Tiranı bir genci ölüme mahkûm etmiş. Kaderine razı olan Genç adam, Tirandan uzak bir yerleşim yerinde yaşayan Yaşlı anasını son kez ziyaret ederek hayır duasını almak için iki gün izin istemiş. Tiran:”Kaçarsın, geri gelmezsin!”Diyerek izin vermemiş. Ol Gencin arkadaşı;”onun döneceğine ben kefilim.Dediği gün ve saatte dönmezse beni asarsınız!”Demiş.Tiran bu öneri üzerine ol Gencin anasını görmesine izin vermiş.iki gün yağmur yağmış,dönüş saatı geçtiği halde ufukta idamlık gençten bir görüntü yokmuş.Tiran:”Enayilik ettin,dostun seni aldattı!”Diyerek,Kefilin asılmasını emretmiş.Darağacına çıkartılan genç kefil:BENİM ARKADAŞIM MUTLAKA GELİR,HİÇ ŞÜPHENİZ OLMASIN!”DEDİĞİ SIRADA ÇOK UZAKLARDAN :”İnfazı durdurun,geliyorum!”Diye bir ses duyulmuş.Sırılsıklam,elbiseleri parçalanmış idamlık Genç,darağacına çıkarken:”Seller köprüyü yıkmış,ırmaktan geçmek için çok uğraştım,onun için de tam vaktinde gelemedim!”Demiş.Tiran,darağacına çıkarak:”Beni de aranıza dost olarak alırsanız,idamı durdururum!”Demiş ve darağacından üç kişi olarak yere ayak basmışlar.

                Hz.Muhammed’in vahiy kâtiplerinden Müslüman olmuş bir Yahudi,kendi dinine dönerek Hz. Muhammed’i çok kötülemiş.Abdullah Mukaffa/Birkaç tane bu isimde Yahudi var/Abdullah Mukaffa,Bir arkadaşı ile otururken;Halifenin adamları

Abdullah Mukaffa’yı  cezalandırmak üzere iki arkadaşın yanına gelerek:”Abdullah Mukaffa hanginiz?”Diye sorduklarında, her ikisi de ayağa kalkarak ve yemin ederek:”Abdullah Mukaffa benim!”Demişlerdir.Bizim dostluğumuz da böylesinedir.

                                                                      

 

 

                                                                      

İzleyiciler

Blog Arşivi